23. december 2001   Po daljšem času spet nove ture!
Spet sem našel dovolj časa, da poravnam že kar stare dolgove. To so ture Po krnskih multjerah II, Mangrtsko sedlo, Planina v Plazeh in Planina Lom. Kmalu pa sledi še mini vodnik za Gardo (vsekakor do 1. maja :) ).
10. december 2001   Kaj se dogaja s turami?
Nisem opustil obnavljanje strani, le časa je spet, kot ponavadi tako primanjkovalo, da so strani nekaj časa mirovale. Vse kaže, da bo sedaj lažje in kmalu bom dodal vse letošnje manjkajoče opise, če bo vse po sreči, pa se mini vodniček po okolici Gardskega jezera.
2. oktober 2001   Dodan opis zadnje ture
Mulatjera, po kateri poteka tura Po krnskih mulatjerah, se pri planini Razor ne konča (oziroma začne), pač pa se nadaljuje proti vzhodu pod grebenom tolminkih hribov vse do Petrovega Brda (in verjetno še naprej). Po njej poteka tura Nad Baško grapo, ki je v Strmih kolesnicah označena kot najzahtevnejša tura v vodniku. Da je še malo 'zabeljena', je dodana nova varianta vzpona do začetka mulatjere, katere avtor je Milko.
19. avgust 2001   Opis zadnje ture in nove slike
Tura Prečenje pl. Razor - izvir Tolminke je dobila svoje logično nadaljevanje, Po krnskih mulatjerah. Namesto spusta do izvira Tolminke gre tura naprej po poti, se vzpne na greben tolminskih hribov na Prehodcih in se mimo Krnskih jezer spusti v Lepeno.
Prav tako sem končno uspel poskenirati diase z lanskih in letošnjih tur. Zadnje slike so bile pri lanski turi Snežnik, 20.6.2000, torej imajo vse ture v dnevniku tur po Snežniku, ki imajo oznako za slike, nove slike. Vabim k ogledu.
8. avgust 2001   Visokogorske ture in čelada
Prijatelj iz okolice Tolmina mi je sporočil, da je na iskanju prehodov okoli planine Kal nad Tolminom srečal tri kolesarje, ki so ponavljali prečenje planina Razor-izvir Tolminke, ki je opisana na tej strani. Tudi informacije o turi so menda dobili tu. To je pohvalno, ker je tura zelo lepa in bi si zaslužila več obiska. To pa pišem zato, ker je imel eden izmed njih lepotno napako, bil je namreč brez čelade in na komentar omenjenega prijatelja v zvezi s tem je le zamahnil z roko. Če bo tole kdaj prebral, naj takoj povem, da to ni neko junaško dejanje, pač pa prvovrstna neumnost, s katerim je tvegal ne samo svoje zdravje, pač pa tudi zdravje tistih, ki bi ga v primeru nesreče morali reševati, torej GRS. Možnosti, da ti na glavo prileti kamen ali pa da glava prileti na kamen, je namreč več kot dovolj. Če pa te ujame še slabo vreme, pa s pobočja Kuka ne letijo le kamni, pač pa lahko tudi skale. Da o zahtevne spustu po kamniti mulatjeri ne govorim. Verjetno že vsak bajker ve, da je kakršnakoli terenska vožnja brez čelade neumnost, vožnja po visokogorju pa je neumnost2. Povsod poudarjam, da visokogorske ture zahtevajo zrelega kolesarja z izkušnjami in kondicijo in niso primeren poligon za nezrelo junačenje. Seveda nam nihče ne more preprečiti nositi lastne glave na prodaj, vendar se je treba zavedati, da posredno vedno nosimo na prodaj tudi glave drugih ljudi. Če gremo na turo z občutkom, da nas bodo itak rešili, če bo šlo kaj narobe, se ture ne lotevajmo. Kot so mi premnogokrat povedali prijatelji iz GRS, se najprej silni junak v resnih razmerah hitro spremeni v prestrašeno ščene in sledi klic na pomoč za najmanjšo prasko. V dobi GSM-ov je to res najmanjši problem. Koliko časa in energije pa nato porabijo reševalci, pa 'junak' seveda ne pomisli.
Zato se zahtevnih tur lotevajte pripravljeni in z odgovornostjo do sebe in drugih. Le tako bo doživetje polno in vredno truda.
28. julij 2001   Še ena izjemna tura
Lanska tura Struška je doživela logično nadaljevanje, vzpon na 2104m visoki Stolov sosed Vajnež in to z minimalno porivanja kolesa. Piko na i doda skoraj 1600 višinskih metrov spusta po singlci.
22. julij 2001   Ena nova in dve ponovljeni turi
Da je po soških in tolminskih gorah vse polno mulatjer iz prve vojne, je znano. Da pa so nekatere lepo prevozne s kolesom, pa več ali manj ni. Tura Prečenje pl. Razor - izvir Tolminke poteka po eni lepo prevozni in neverjetno speljani mulatjeri. Izjemno gorsko-kolesarsko doživetje!
8. julij 2001   Lep vikend in nova tura
Lep, vendar vroč vikend je botroval turi Po kočevskih gozdovih, kjer sem si obetal bolj hladno klimo. Upanje na hlad se sicer ni uresničilo, vendar je tura zelo lepa.
1. julij 2001   Po daljšem času spet nekaj novih tur
Ne, nisem opustil kolesarjenja. Skoraj cel junij sva se spet grdo gledala z Zdravjem, ki me nikakor ni maralo. Pa je šel še en mesec v kolesarskem smislu po gobe. No, ko se se zadeve uredile, sem spet začel migati in rezultat je nekaj novih tur, ena malo starejša in tri nove. To so ture Mrzlica, Škodovnik, Porezen ter Zvoh in Roblekov kot.
27. maj 2001   Nekaj novih tur
Od začetka meseca se je nabralo nekaj novih tur, vendar me je pestilo pomanjkanje časa. S turami Blegoš, Mokrec in Idrijske krnice, Vojsko in Pršjak poravnavam dolg.
27. maj 2001   Registrirana je domena www.mtbture.com
Registriral sem zgoraj omenjeno domeno. S tem naslovom URL boš vedno prišel na te strani, ne glede na to, kje se nahajajo. S tem se bom izognil težavam, ki so nastale, ko so mi zbrisali strani na KISSu in sem moral strani prenesti na nov naslov.
6. maj 2001   Spet malo 'apdejta'
Aprila se kaj posebno novega ni zgodilo, večino časa sem posvetil izganjanju kdo-ve-katerega virusa, ki si je pri meni očitno našel udobno domovanje. Temu ustrezna je tudi bera novih tur. Ko sva se z neljubim gostom končno razšla, sem precej na hitro poskusil nadomestiti izgubljeno kondicijo, kajti prvomajski prazniki in obisk Gardskega jezera se je hitro bližal. Poleg Osolnika, Jakoba, Jedrti in ostalih polhograjskih gričev, ki so primerni za popoldanski obisk, sem za spremembo obiskal tudi Lubnik. Vzpon je klasičen, po stari vojaški cesti iz Škofje Loke, in enak kot v SK, spust pa sem si zamislil drugače kot Paternu in nastala je kratka, a jedrnata turca, primerna za popoldan, z kar poštenim vzponom in lepim spustom po singlci.
V pripravi pa je opis letošnjega festivala na Gardi in opis nekaterih tur, ki smo jih prevozili.
29. marec 2001   Ena turca in nekaj slik in zemljevidov
Zadnji vikend je bil za spremembo lep, zato sem po Murphyu postal neprostovoljni gostitelj nekega virusa. Vseeno se nisem vdal v usodo, zato sva odpeljala eno lepo, že opisano turco, Vremščica. Novega opisa sicer ni, je pa zato nov zemljevid. Nekaj lanskih tur je (končno) dobilo slike (Pod Stolom, Z Dobrče na Ljubelj in Snežnik), dodal pa sem še nekaj zemljevidov.
Pri seznamu tur sedaj dobiš kratek opis ture tako, da miško postaviš na povezavo in v okvirčku se pojavi opis.
23. marec 2001   Vikend brez dežja, ergo, nova turca
Ker je bil dan oblačen, se nisva podala ravno na drugi konec Slovenije. Tura Koreno in Pasja Ravan je lepa in ne pretežka pomladanska tura.
18. marec 2001   Konec gostovanja na KISSu
Kot si verjetno že ugotovil(a), se mi je gostovanje na KISSu izteklo, pač skupaj z študentskih stažem. Kakšnega posebnega razumevanja za vsaj začasno preusmeritev na nove strani niso pokazali. No, nov naslov je že v večini slovenskih iskalnikov in imenikov. Hvala Tanji, ki mi je omogočila nov prostor za internetne strani. Imam tudi nov poštni naslov: tomaz.jeras@city-studio.si
11. marec 2001   Opis zadnje ture
Po Nanosu vodi že lepo število tur, opisanih na teh straneh, pa vendar se najde prostor za nove in nove variante. Pričujoča tura Po Nanosu ni le variantica omenjenih, ampak poštena varianta, ki združi nekaj najlepših gorsko-kolesarskih doživetij, kar jih Nanos premore.
Danes sva odpeljala ponovitev ture Velika Milanja, 16.4.2000. Ker je tura enaka, nisem dodajal novega opisa, pač pa sem malo popravil prejšnji opis, dodal pa sem tudi zemljevid. Zelo priporočljivo.
15. februar 2001   Nova zimska tura
Poleg Krasa je za zimsko kolesarjenje zelo primerna tudi (slovenska) Istra. Tam je nastala prav lepa turca Po slovenski Istri.
18. januar 2001   Bajkerska scena v Srbiji
Iz Beograda se mi je javil Jovan Eraković - Jone, ki ureja edino, vendar zelo lepo urejeno, bajkersko stran v Srbiji. Poleg novic in ostalih stvari ima tudi lepo zbirko tur in foto galerijo. Upam, da se bodo meje kmalu odprle in bom(o) imel(i) priložnost spoznati našo bivšo domovino tudi na kolesu. Naslov je Free Biking .
12. januar 2001   Opis prve letošnje ture in iskalnik po ključnih besedah
Čeprav je zima mila kot le redko doslej, je kolesarjenje po Krasu in Primorju vseeno prijetnejše kot drugod. Tura Grižnik in Trstelj je ena najlepših, če ne kar najlepša na Krasu doslej.
Upam, da z novim vmesnikom ni več težav, ker bom strani s starim vmesnikom prenehal obnavljati.
Poleg spiska tur in iskanja po pokrajinah lahko sedaj iščeš tudi po ključnih besedah v meniju Ture-Iskanje. V okence vpišeš ključno besedo in pritisneš gumb Poišči. Lahko si tudi nastaviš, da dobiš e-pošto vsakič, ko se stran spremeni. V okence za iskanje vpiši Gorsko-kolesarske ture in pritisni Poišči. Med zadetki poišči tistega, ki kaže na stran index.html (trenutno je to tretji zadetek). Nato klikneš Monitor Page pri tem zadetku, vpišeš e-naslov in vsakič, ko se bo uvodna stran spremenila, boš dobil(a) sporočilo.
2. januar 2001   Še preostali opisi lanskih tur
Kljub kroničnemu pomankanju časa sem novoletne praznike izkoristil za poravnavo starih grehov in naredil opise še preostalih lanskih turc. Groznemu jesenskemu vremenu navkljub jih nekaj vseeno je.

Arhiv novic
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 

Najnovejše ture
Čaven - Kraljevska tura
Čaven in Resljeva cesta
Kojnik in Golič
Čaven in Lokavec
S planine Zaprikraj v Čezsočo
Z Dolge njive na Jezersko
Kršičevec
Sv. Lovrenc
Mrzli vrh in Vodel vrh
Črna prst in Rodica (Bohinjski masakr)
Možic in Danje
Krn in Dobrenjščica
Blegoš in Porezen II
Mohor in Jošt
Porezen in Jeseniška planina
 

Opozorilo

Avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti za opisane ture; ne za točnost vsebine, ne za natančnost podatkov. Opisi na teh straneh so narejeni po najboljših močeh in so le v pomoč pri izvedbi, vso odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec tur oz. obiskovalec teh strani sam, prav tako tudi za upoštevanje Uredbe o vožnji v naravnem okolju (Ur. l. RS 16,28/95).
Z drugimi besedami, če boš na turi zašel, bivakiral, si razbil glavo ali pa te bodo aretirali, si popolnoma sam kriv.


Povezave
MTB Tabla
Feltna.com
Vreme
Planinske koče
Odkrivanje Slovenije
Utrinki iz Slovenije
Bicikel.com
Gore ... Ljudje
MTB ture po Koroški
MTB izleti
Anže Čokl - foto in video galerija
MTBSlovenia.net
Portal MTB.SI
mtbslovenija.info
 
 
 
 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005