Blegoš in Porezen II
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Škofjeloško hribovje
:: Izhodišče ::
Medvode
:: Višina izhodišča ::
330 m
:: Višina cilja ::
1350 m
:: Dolžina ::
95,0 km
:: Skupno vzpona ::
2400 m
:: Čas vožnje ::
6h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid-1.del (JPG, 520 kB)
Zemljevid-2.del (JPG, 520 kB)
:: Literatura ::
Zemljevid Škofjeloško in Cerkljansko hribovje
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 27. julij 2002
:: Kratek opis ::
Prečenje iz Škofje Loke mimo Blegoša do Porezna, nato zelo lep spust po pešpoti v Poljane (pri Cerknem)
:: Opis poti ::
Medvode - Sora - Gosteče - Puštal - Škofja Loka - Podpulfrca - Breznica nad Lubnikom - kmetija Suša pod Lubnikom - pod Vrhovim gričem - mimo odcepa za Javorje - Zapreval pod Starim vrhom - kmetija Grosen - Brdo - Črni kal - Murove pod Blegošem - po pešpoti proti Črnem vrhu - stik s cesto in spust do ceste Gorenji Novaki-Črni vrh - Koča na Črnem vrhu - spust po smučišču do prevala - kmetija Bičkar - kmetija Pod Gozdom - pod Cimprovko do sedla Velbnik - na sedlu desno do lovske koče - od koče navzgor do odcepa markirane poti desno dol - po markirani pešpoti navzdol - po kolovozu do stika s cesto - preko nje in po poti do stika z cesto - spet preko ceste in po grapi navzdol do Poljane - v vasi levo po zgornji cesti - po markiranem kolovozu do parkirišča pri bolnici Franja - levo gor po cesti, nato desno na kolovoz do Novakov - na cesto in levo po njej proti Črnem vrhu - na serpentini desno, nato po spodnji, desni cesti - na razcepu levo gor do Mrovljevega Griča - na prevalu desno navzdol do kmetije Joškovec - levo navzdol po dolini Podplečice do doline Kopačnice in po njej do Hotavelj - do ceste Gorenja Vas-Cerkno in levo do gostilne, za njo desno preko mostička in po kolesarski poti do Gorenje vasi - po glavni cesti ali po stranskih cestah skozi vasi do Visokega - po glavni cesti do Škofje Loke in po znani cesti do izhodišča
:: Opis ture ::
Tura je nastala kot kondicijski test, hkrati pa sem hotel prevoziti spust iz sedla Velbnik v Poljano pri Cerknem, za katerega mi je povedal Milko. Spust na južno stran Porezna so lepe travnate singlce ali mulatjere, zato me je že dolgo mikal.
Opis vzpona na Porezen preko Blegoša poišči pri turi Blegoš in Porezen (27.7.2000), zato sledi le opis spusta in povratka. Na Porezen se z Velbnika nisem vzpel, ker sem ga v zadnjem času že nekajkrat obiskal, pač pa sem zavil levo do lovske koče, kjer imajo napeljano vodo iz izvira, kar pride v vročih dneh še kako prav. Z mlajšim lovcem, ki sem ga srečal pri koči sva udarila debato o skritih in malo manj skritih poteh po okolici. Od koče greš nato malo navzgor po mulatjerci, dokler ne prideš do odcepa poti, ki zavije desno dol. Prvih nekaj metrov spusta je zoprnih, ker so narejene nekakšne stopnice, nato pa spust postane pravi užitek. Če je čas pravi, se lahko sredi spusta posladkaš še z malinami. Kmalu se pripelješ na velik travnik, na katerem je poti konec in po njem se spustiš po kolovozu, ki pripelje na makadamsko pot. To le prečkaš in nadaljuješ spust skozi gozd. Bodi pozoren(na) na markacije, ki te vodijo po mestoma precej zaraščeni poti. Niže prečkaš še eno cesto, nato pa pot postane za nekaj metrov ob grapi nevozna. Malo niže se spet da peljati in kmalu se pripelješ na travnik nad vasjo Poljane. V vasi greš levo po zgornji cesti in kmalu ujameš markiran kolovoz, ki te v lepem prečenju pripelje do parkirišča, kjer je izhodišče za obisk bolnice Franje. Po morebitnem obisku Franje nadaljuješ s parkirišča navzgor po ozki cesti. Malo više zaviješ na levem ovinku desno na kolovoz, ki te v lažjem vzponu pripelje do Novakov. Tam prideš na cesto Cerkno-Črni vrh in greš po njej navzgor do prve leve serpentine. Tu se desno odcepi cesta do vasi V Potoku. Za odcepom zaviješ znova desno na spodnjo pot, ki se začne kmalu vzpenjati. Na naslednjem razcepu greš levo, nato te do prevala Mrovljev Grič čaka še nekaj kar strmih klancev. Na prevalu greš desno in se v hitrem spustu po dolinici spustiš do kmetije Joškovec v dolini Podplečice. Zaviješ levo in nadaljuješ spust do doline Kopačnice, ki te pripelje do Hotavelj. V Hotavljah prideš do ceste Gorenja Vas-Žiri, po kateri pa ti ni treba peljati. Takoj za gostilno na desni Poljanščico prečka simpatičen lesen most, na drugi strani reke pa te čaka sprehajalcem in kolesarjem namenjena pot vse do Gorenje vasi. Če imaš vsega dovolj, se do izhodišča vrni kar po glavni cesti, če pa se, tako kot jaz, po njih ne voziš prav rad, pa se prvemu delu ceste do Srednje vasi lahko ogneš po levi strani, nato pa v Srednji vasi zavij desno proti Žabji vasi. Tam na levi najdeš cesto skozi gozd, ki te pripelje vse do Hotovlje. Zaviješ desno, kmalu pa opaziš odcep levo, ki je označen celo kot kolesarska pot do Visokega. Po njej se udobno pripelješ do Tavčarjevevega dvorca, nato pa je le treba na glavno cesto in po njej do izhodišča.
Mene pa je v Visokem prvič do sedaj z avtom pobrala Tanja, ker nisem mogel več naprej. No, na srečo nisem obnemogel, pač pa so mi jo zagodle ose. V Žabji vasi sem namreč zgrešil odcep ceste proti Hotovlji in zavil levo na kolovoz takoj za prvo hišo. Sredi polja, ko je kolovoza zmanjkalo, sem spoznal zmoto, zato sem prečil skozi gozdiček do prave ceste. Vmes pa sem nevede stopil v osje gnezdo in jo odnesel z tremi piki v levi gleženj. Najprej sem mislil, da me je pičila kača, tako me je usekalo, vendar je mrtva osa na nogavici na srečo pričala drugače. Vseeno me je noga vse bolj bolela in tudi zatekala, zato sem imel pri Visokem bolečine dovolj. Po telefonu sem poklical Tanjo, sam pa odšel do prihoda pomoči nogo hladit v Poljanščico. Tako se je tura predčasno končala, cel večer in še naslednji dan pa sem preživel v družbi mrzlih obkladkov. Hitra terapija se je še kar obnesla in vnetja ni bilo, le oteklina mi je nekaj naslednjih dni preprečevala obuvanje kolesarskih čevljev.


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Blegoš
Na vrhu Blegoša naletimo na več bunkerjev iz časa rapalske meje.
več o tem...

:: Bitka na Poreznu
Po bitki na Poreznu 24.marca 1945 so esesovci s Koroške v gorsko vasico Jesenice pripeljali 147 ujetih borcev NOV. Zaprli so jih v prazen Sovrčenov hlev in jih drugi dan v dveh urah postrelili 106.
več o tem...


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Urbe na dan petek, 20. februar 2004
Lani sem se odločil, da grem po žig Slovenske Planinske Transverzale (SPT1) v Bolnico Franjo. Štartu sem v Podroštu, nato pa mimo Zgage, Jureža, čez Cimprovko na Sedlo Velbnik. Vzpon na Porezen sem tudi izpustil, ker je bil moj cilj spust v Poljane. Zgornji del spusta je res SUPER (mulatjera & singlca). Spodnji del (po prvi makadamski poti) pa ni tako tekoč kot zgornji; težavna je tudi orientacija, ker so markacije na nekaterih mestih slabo vidne, predvsem pri prečkanjih makadamov.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005