Mrzli vrh in Vodel vrh
:: Pokrajina ::
Primorska - Okolica Tolmina
:: Izhodišče ::
Most na Soči (parkirišče pri odcepu za Modrej)
:: Višina izhodišča ::
167 m
:: Višina cilja ::
1140 m
:: Dolžina ::
30,0 km
:: Skupno vzpona ::
1100 m
:: Čas vožnje ::
3h 30minut
:: Težavnost vzponov ::
V5
:: Težavnost spustov ::
S5-S6
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 200 kB)
:: Literatura ::
Zemljevid Julijske Alpe - Zahodni del
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 23. marec 2003
:: Kratek opis ::
Iz Zatolmina po strmi cesti na planino Pretovč, nato v čudovitem spustu pod Mrzlim vrhom do Vodel vrha in po strmi singlci v dolino
:: Opis poti ::
Modrej (Most na Soči) - po cesti v smeri Tolmina - mimo odcepa za Podljubinj - na začetku rahlega vzpona (takoj za makadamskim parkiriščem na levi) levo navzdol in preko visečega mostu čez Tolminko na kolovoz - desno navzgor do kazinoja in desno po asfaltu do Tolmina - preko glavne ceste v smeri Zatolmina - na križišču v vasi naravnost navzgor, najprej rahlo levo med hišami, nato desno na betonirano cesto v zelo strm klanec - v strmem vzponu do konca betonske ceste - po makadamskem kolovozu do sedla na planini Pretovč - na sedlu levo navzgor do stanu - pred stanom levo dol po kolovozu - na razcepu desno rahlo navzgor do izravnave pri planini Školj - naravnost navzdol po travnatem kolovozu mimo prvega odecepa levo, ki pelje do stanu, do prečne ograje - pred ograjo levo na prečno pot - po najprej slabi, nato kmalu širši stezi ob ograji pod Grmučem - na sedlu pod Grmučem desno po grebenu navzdol do stika s kolovozom, ki z leve pripelje s planine Zavrh - po kolovozu desno v strm klanec do izravnave - levo po grebenu proti Vodel vrhu - mimo stanu in klopve do ograje na robu strmine - ob ograji navzdol v smeri lovske opazovalnice - pri prvi ograji desno okoli - preko druge ograje in navzdol po poti v gozd - v strmem spustu po serpentinah navzdol - na razcepu poti naravnost dol - na travniku desno na kolovoz - po njem navzdol - na stiku s kolovozom s planine Školj levo - blizu kmetije Podoreh s kolovoza ostro desno na pešpot v Gabrje - na stiku s prečno cesto desno navzdol - okoli serpentine in po 200m desno navzdol na singlco v smeri oznake za Gabrje - mimo slapu Sopota - na razcepu desno - v Gabrjah preko ceste navzdol in levo do Džonsona - po kolovozih ob Soči do ceste Tolmin-Gorica - levo po njen do izhodišča
:: Opis ture ::
Mrzli vrh je precej markanten vrh visoko nad Tolminom v smeri Krna, Vodel vrh pa je njegov nižji sosed, direktno nad Zatolminom. Na južno stran kažeta strmo in poraščeno pobočje, preko katerih pa pelje kar nekaj spustov, eden izmed njih in verjetno najlepši bo opisan tu. Za vzpon poskrbi že dobro znana stara cesta ali bolje kolovoz iz Zatolmina na planino Pretovč in naprej na planino Sleme. Omenjena tura nam ni kar padla v naročje, ampak je rezultat kar nekaj poskusov in raziskovanj. Tako sva z Milkom iskala prehod na Mrzli vrh, ki pa ga na žalost ni in sva kolesa več ali manj prigurala na vrh (je pa bil zato spust prav frirajderski, torej nič poti, ampak kar na "fri" navzdol, kjer je šlo). Končno povezavo med Mrzlim in Vodel vrhom pa je našel Milko na raziskovalni turci, s katero je dodal "piko na i" eni najlepših tur v (bližnji) okolici Tolmina.
Do Zatolmina se lahko pripelješ po eni izmed variant, odvisno od izhodišča, tam pa je heca konec. V križišču v Zatolminu greš naravnost navzgor med hiše, na odcepih med hišami se držiš bolj desno, nato pa te pričaka betonirana cesta, ki se postavi pokonci kot le redko katera. Po uvodnem "pozdravu" se pot le položi in do konca betona te čaka solidno strma, vednar lepo prevozna cesta. Ko je betona konec, pot postane precej kamnit kolovoz, katerega začetna stmina pa kmalu pojenja, tako da lahko mirno začneš uživati v razgledih, ki se odpirajo, predvsem v dolino Tolminke. Na planini Pretovč je vzpona več ali manj konec, med malico pa lahko uživaš v pogledih na Krn, Stol, Matajur... Po kolovozu se vzpneš do staje na planini, nato pa pred njo zaviješ levo navzdol in se spustiš po kolovozu do razcepa. Greš po desnem kraku, ki se zopet nekaj vzpne na sedlo pod Mrzlim vrhom oz. planino Školj. S sedla se spustiš naravnost navzdol mimo odcepa levo (proti staji) do razcepa pri ograji. Pot desno pelje po alternativnem spustu v dolino, mi pa smo ob ograji zavili levo. Začetek je zaradi ozke poti malo siten, nato pa se pot spremeni v lepo prečnico pod vrhom Grmuč, ki se izteče na sedlu pod njim. Z leve pripelje kolovozs s planine Zavrh. Po njem greš desno v strm klanec, ki se izteče na izravnavi pri Vodel vrhu. Po grebenu greš levo mimo hišice in klopc do ograje. Pogled na dolino Soče, Tomnin in okolico je izjemen, mehka trava pa kar kliče po počitku. Ko si nabereš novih moči, je čas za akcijo. In to kakšno akcijo! Ubereš jo direktno navzdol v smeri jagrske opazovalnice, ograjo obideš desno. Nadaljuješ naravnost navzdol do gozdne meje, prečkaš ograjo in se spustiš skozi gozd. Pot zavije desno in prečka pobočje. Po nekaj serpentinah prideš do razcepa, kjer greš naravnost. Čudovit spust te pripelje do travnika. Prečkaš ga proti desni do ograje, skozi nekakšna vrata prideš na nov travnik in nadaljuješ spust proti desni. Na dnu travnika naletiš na kolovoz. Singlce je tu konec, kolovoz pa te v zelo hitrem spustu pripelje do Zatolmina. Na serpentini, kjer z desne pripelje kolovoz izpod Mrzlega vrha, greš levo navzdol.
Seveda pa imaš tudi tu alternative. Kakih 100m od stičišča s prej omenjenim kolovozom, se desno navzdol odcepi lepa singlca. Najprej te pripelje do robidovja in skokca, ki se konča na prečni poti (do sem te pripelje tudi odcep s gornjega kolovoza, ki je kakih 300m za prvim odcepom). Zaviješ desno navzdol, greš okoli serpentine (desno se odcepi pot do izvira "grofove vode"), nato pa nekih 200m naprej ne spreglej odcepa desno (na odcepu je tudi oznaka za slap Sopota in Gabrje). Mimo slapu na potoku Sopota se spustiš v Gabrje (na razcepu izbereš desno varianto), nato pa greš naravnost preko ceste na kolovoz do "Džonsona", po pivcu pa nato po kolovozih ob Soči nazaj v Tolmin.
Po mojem mnenju je opisana tura eden najbolj priporočljivih ciljev v bližnji okolici Tolmina. Ima vse, kar imajo "velike tolminske ture", torej strm vzpon, lep spust, izjemne razglede, izvedeš pa jo v tretjini časa, potrebnega za recimo tolminsko prečenje. Ker vzpon poteka večinoma po senci, je tudi kak neprevroč poletni dan čisto primeren.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Počitek na razglednem mestu ob poti; zadaj je Rdeči Rob

 

 
 


Na planini Zavrh

 

 
 


Pred planino Pretovč nas je pričakal na kolovozu led; vožnja je po njem je prav posebno doživetje

 

 
 


Ko zadnje kolo zdrsne, je vožnje konec

 

 
 


Na planini Pretovč; zadaj je Matajur

 

 
 


Po malici smo se odpravili po kolovozu proti stajam v ozadju

 

 
 


Pred stajami zaviješ navzdol po kolovozu; zadaj je Visoč vrh

 

 
 


Tudi pod Mrzlim vrhom nam led ni prizanesel

 

 
 


S planine Školj se po travnati poti spustiš do ograje

 

 
 


Tam greš po lepi poti proti levi

 

 
 


Na prečnici pod Grmučem

 

 
 


Razgledov res ne manjka; levo je Mrzli vrh, zadaj pobeljeni Krn

 

 
 


Pod Vodel vrhom je lepo mesto započitek z pravim "letalskim" pogledom na Tolmin; zadaj je Kobilja glava

 

 
 


Idealen zaključek napornega vzpona...

 

 
 


Na začetku te strm spust po grebenu pripelje do gozda

 

 
 


 

 
 


 

 
 


Ko preplezaš ograjo, se začne lepa singlca po gozdu

 

 
 


Mare v akciji

 

 
 


Še Suri v akciji

 

 
 


Pa Jirži...

 

 
 


... in Johan. Milko manjka, ker je bil ves čas za objektivom.

 

 
 


Lep slap Sopota ob spustu v Gabrje

 

 
 


Poleg slapu so ostanki bunkerjev

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) milko55 na dan četrtek, 28. avgust 2003
Saj spada bolj k zanimivostim ob poti, vendar tja ni moč vnaąati. Na celotnem območju Mrzlega in Vodel vrha, so v 1.sv.moriji divjali ostri in hudi boji. Zato je celotno območje naravni spomenik človeąki neumnosti (kar vojna nedvomno je). Polno je strelskih jarkov, kavern, bunkerjev, obeleľij in spomenikov. Nekateri izmed njih so "obnovljeni". Sem spadajo obnovljeno korito in vodohram blizu pl.Pretovč, obnovljena kapela v kaverni na Mrzlem vrhu, kot tudi obnovljena kapela v Gabrjah. Obiskovalce naproąam, naj ne uničujejo kulturne dediąčine, naj ne kopljejo po rovih ...Gibljejo naj se po urejenih poteh. V primeru najdbe nevarnih pirotehničnih ostalin, naj o tem javijo policiji. Celotno območje je Občina Tolmin označila kot kulturni spomenik, zato je vsako ropanje ostalin kaznivo dejanje.
 
Spisal(a) Jure na dan sreda, 18. avgust 2004
Ne vem katera ponovitev na V. Šmaren 2004. Brez dvoma čudovita tura, vzpon kar našponan za stare kosti, pri spustu po gozdnih serpentinah potrebna previdnost - spolzka blatna podlaga je terjala neroden padec. Vsekakor priporočam obisk.
P.S. Aja, poleti, ko se pase živina po planinah, je treba odpreti in zapreti nebroj les, kar je zamudno in nazadnje že malo preseda, sicer pa čudovito!
 
Spisal(a) Nejc na dan nedelja, 4. september 2005
Gore v Posočju so resnično čarobno lepe in privlačijo z nekim prav posebno skrivnostnim magentizmom . Žalostna in krvava drama, ki se je v teh krajih zgodila pred 90 leti pa ob številnih ostankih, ki spominjajo in opominjajo v človeku vzbudijo prav posebno globoka občutja.
Izlet na planino Sleme je očitno postal letni obred, tokrat v družinski zasedbi. Ker sem spust preko vasi Krn vozil lansko leto, se mi je ob prebiranju te ture porodila ideja za malce drugačen spust. Vse čestitke Milku, ki mu po gornjih zapiskih pripada levji delež pionirskega dela. Prečenje pod Mrzlim in Vodel vrhom je resnično prekrasno, spust pa za pet smeškov. Edini problem s katerim sva se srečala na spustu pa so številne kravje steze in poti. Tako sva imela kar nekaj orientacijskih problemom pri prečenju med planino Školj do pod hriba Grmuč. Pomembno je da se pri začetku prečenja v levo pri zadnji spodnji žični ograji držiš nad ograjo. Napis o nevarnem koštronu (ovnu) tik pod Vodel vrhom pa je zastarel, bi pa ga z lahkoto posvetili trem juncem, ki so se pasli nad lovsko opazovalnico in se dokaj negostoljubno vedli do nenavadnih vsiljivcev.
Tura je vsekakor prekrasna, še posebej v kombinaciji z vzponom na pl. Sleme.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005