Sv. Lovrenc
:: Pokrajina ::
Notranjska - Okolica Postojne
:: Izhodišče ::
Razdrto pod Nanosem (parkirišča ob cesti Razdrto-V. Ubelsko)
:: Višina izhodišča ::
600 m
:: Višina cilja ::
1080 m
:: Dolžina ::
30,0 km
:: Skupno vzpona ::
800 m
:: Čas vožnje ::
2h 30minut
:: Težavnost vzponov ::
V3-V4 (V7 tik pod Sv. Lovrencem)
:: Težavnost spustov ::
S4-S5
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 440 KB)
:: Literatura ::
Grif, Atlas Slovenije
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 17. november 2002
:: Kratek opis ::
Lepa tura na obrobje Postonjske kotline in Podgore s čudovitim spustom v Studeno
:: Opis poti ::
Razdrto - po cesti proti V. Ubelskem - v V. Ubelskim desno do M. Ubelskega - levo proti Stranam - v Stranah do konca vasi, nato desno do hiše in levo mimo nje na markiran kolovoz proti Predjamskem gradu - preko travnika v gozd, v gozdu desno navzdol na široke travnike pri Šmihelu - po kolovozu so Šmihela - na trgu pod cerkvijo v Šmihelu desno gor na ozek markiran kolovoz med hišami (oznaka Predjama) - po kolovozu in navzdol do ceste pod Predjamskim gradom - po levem ali desnem kraku krožne ceste navzgor do parkirišča pred gradom - po cesti navzgor in nato levo proti Bukobju - v Bukobju najprej desno, nato levo gor proti Gorenju - v Gorenju desno navzgor do ceste, nato po njej levo v vas - v "centru" vasi desno na markirano cesto, smer Lovrenc - po cesti do odcepa desno za lovsko kočo, kamor gredo tudi markacije; greš naprej po cesti, ki zavije levo - vzpon po cesti pod Župnim vrhom, ves čas se držiš glavne ceste, nato pod Srebrnim gričem desno v smeri slabo opazne oznake za Lovrenc - do konca ceste, nato po slabem in strmem kolovozu navzgor do cerkve Sv. Lovrenca - pri cerkvi navzdol v smeri J po markirani poti - na koncu spusta levo po kolovozu do Studena - v vasi desno in navzdol do križišča pri Žagi Belsko - v križišču naravnost, nato čez 300 m v naslednjem križišču desno navzgor - vrh klanca levo proti Landolu - v Landolu desno do Šmihela - v Šmihelu po poti pristopa nazaj do izhodišča
:: Opis ture ::
Za Sv. Lovrenc sem prvič slišal v (žal pokojni) reviji Grif, kjer je avtor objavil kolesarsko turo na to temo. Takrat se mi je zdela sicer zanimiva, vendar prelahka za glavni del sezone. Sem pa se nanj spomnil lani pozno jeseni, ko snega še ni bilo, visokogorje pa ni bilo več dosegljivo. Ker Grifa z opisom nisem imel, poteka ture pa si nisem zapomnil, sem si pač glede na zemljevid zamislil svojo turo nanj. Če sta turi slučajno identični ali podobni, se avtorju v Grifu oproščam, vendar sem se ture spomnil sam, ker se vsebine članka, razen imena hriba, ne spomnim čisto nič. Glavna značilnost ture je vsekakor čudovit spust po singlci preko travnatih pobočij z lepim pogledom na Nanos, Vremščico, vasi v Postonjski kotlini in Podgorju.
Da tura nebi prehitro minila, sva s Tanjo začela v Razdrtem, nato pa sva se po lepem makriranem kolovozu peljala is Stran do Predjamskega gradu. Morda je še najtežje najti začetek kolovoza v Stranah; konec vasi greš desno do hiše na samem, kolovoz gre levo navzgor mimo nje in naprej na travnike. Konec kolovoza greš pri drevesu sredi travnika levo in rahlo navzdol proti gozdu, kjer se začne gozdna pot. Na razcepu malo kasneje greš desno in dol do travnikov in po kolovozu mimo ograde, kjer se pasejo jeleni, do Šmihela. V rahlem vzponu prideš v Šmihelu do asfaltne ceste, ki jo samo prečkaš in nadaljuješ po kolovozu, ki gre desno in navzgor. Spust te pripelje do lepe razgledne točke s pogledom na grad. Po strmi poti se pripelješ do krožne poti pod gradom. Oba kraka te pripeljeta (svetujem levega, ki gre pod gradom) do parkirišča pred gradom. Znova te čaka nekaj asfalta skozi vas Bukovje do Gorenja. Tam slediš oznaki za Lovrenc, ki te usmeri na makadamsko pot. Položen vzpon te mimo starega zbiralnika za vodo pripelje do razcepa, kjer gre desno cesta do jagrske bajte in peš pot na Lovrenca, ti pa nadaljuješ levo po cesti. Ta nato kar traja in traja, dokler končno ne prideš do razcepa, kjer zaviješ desno v smeri slabo vidne oznake za Lovrenc. Po nekaj sto metrih se cesta konca in zamenja jo zelo strm in blatno-kamnit kolovoz (V7), ki pa na srečo ni prav dolg. Kmalu se pripelješ do cerkvice, od koder imaš lepo razgled po dolini. Lahko se tudi vzpneš levo na nekaj metrov višjo Goro (5 min). Po počitku pride najlepši del, krasen spust po singlci preko golih pobočij. Pot prav nič ne okoliši, ampak gre naravnost navzdol in je mestoma kar strma, vendar zelo gladka in prav nič težavna. Ker je višinske razlike do Studena le okoli 350m, še pač kar hitro konča, vendar je občutek zelo dober.
Do Šmihela je treba spet po asfaltu, tu pa še najbolj priporočam kar povratek po poti pristopa, čeprav te čaka še nekaj vzpona. Edina alternativa je spust do glavne ceste Postojna-Razdrto in po njej do izhodišča, vendar se glavnih cest izogibam, kot se le da.
Lepa in nič težka tura na razgleden hrib, prav primerna za poznojesensko ali pomladansko razgibavanje.


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Predjamski grad
Pri Predjami stoji znani grad Erazma Predjamskega, ki je postavljen na izjemno lokacijo pred jamo.
več o tem...


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Pogled na Predjamski grad s markiranega kolovoza med Šmihelom in Predjamo

 

 
 


 

 
 


Cerkvica Sv. Lovrenca

 

 
 


Začetek spusta po singlci

 

 
 


Lep razgled po dolini

 

 
 


Na spustu

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Miloš na dan ponedeljek, 8. september 2003
Živjo Jirži.
Ker so se pogajanja z mojimi dekleti uspešno končala, sem izkoristil čas za krajšo nedeljsko dopoldansko turco in izbral sv.Lovrenc.
Začel sem v Malem Ubeljskem. V Stranah sem se malo izgubil, saj, ko sem prišel do ograde jelenov, nisem bil prepričan ali sem na pravi poti ali ne. Zato sem se vrnil na vrh in izbral travnike malo bolj desno. Šmihel je zgodba zase. Toliko odvezanih pasjih sinov nisem videl še v nobeni vasi. Bil sem popolnoma trd. Hvalabogu, da se ni nobeden zmenil zame in sem srečno prišel do lepo označene kolesarske poti proti Predjami.
Cesta od Gorenja proti vrhu je zelo urejena in razširjena. Finišer je verjetno le kakšen dan pred mano peljal po njej. Enako dober je tudi V7 vzpon. Je zelo utrjen, očiščen in nič blaten. Vse to pa zato, ker so pred kratkim dokončali prenovo cerkvice sv.Lovrenca in jo je resnično lepo pogledat. Prava lepotica z zelo urejeno okolico. O spustu pa vse najlepše. Želel bi le, da bi še trajal, trajal,...

Nekaj slik je na tem naslovu:
http://community.webshots.com/album/89279810UKRXpl
Lep pozdrav.
Miloš (moj e-naslov je: milos.stankovic@tirnet.net)
 
Spisal(a) Urbe na dan nedelja, 13. junij 2004
Sv. Lovrenc je res lepa turca. Za razliko od Jiržija in Miloša sem jest štartal na Orehku, vasici južno od AC Postojna–Razdrto. Po makadamih in kolovozih sem z Orehka bajkal čez AC, Mali Otok, Zagon, mimo ruševin cerkve sv. Jerneja skozi gozd do žage Belsko (v AS ta kolovoz ni označen!), Belsko in se v Gorenju priključil na že opisno pot.
Z oznako V7 zadnjega strmega klanca k cerkvi sv. Lovrenca se ne strinjam. Sicer ne vem v kakšnih pogojih sta bajkala Jirži in Miloš in koliko kondicije sta imela takrat, toda moja ocena bi bila kvečjem V5–V6. Kolovoz je bil suh, nekaj kamnov in vej je malo »nagajalo«, vendar nič kaj pretresljivega. Klanec je sicer strm, toda kratek.
Spust po singlci je zelo fajn; res škoda da je tako kratek!
 
Spisal(a) Jirži na dan nedelja, 13. junij 2004
Urbe, kot je napisal že Miloš, so cerkev in pot do nje pred kratkim uredili. Ko sem šel zadnjič do Lovrenca, je bil zadnji klanec pred cerkvijo obupen, grušč z velikimi kamni, vmes kanali od vode in podobno, zato je bila ocena V7 definitivno upravičena. Po ureditvi pa je zadeva bistveno lažja in verjamem, da je največ V5. Bom popravil tudi v opisu.
 
Spisal(a) Backo na dan ponedeljek, 13. september 2004
Ja Lovrenc je en luškan hribček. Se da kar par lepih tur skombinirat. Zadnjič  sem poskusil tole varianto:  Cca 200m naprej od tistega križišča ki pripelje na jaso(parking) pred zadnjim vzponom obstaja ena stara zaraščena gozdna pot  kjer se pride na cesto  za Planinsko goro. Se pa ne da peljat - cca 15 minut po gozdu rabiš  da prideš na to cesto. Potem je pa lep makadam , ki pripelje do cerkvice Sv. Marije od koder je lep  spust  v Planino. Ven prideš v kamnolomu v Planini.

LP.

B.
 
Spisal(a) Jaka na dan nedelja, 15. maj 2005
Tik pred koncem zadnjega vzpona te sedaj pozdravi napis "KOLESARJI SAMO DO CERKVE", začetek spusta pa je pozidan v stopnice (na 30cm) pred katerimi je na veliko napisano "PEŠ POT". Izgleda, da prihaja do konfliktov. Po drugi strani pa sta prehoda čez el. pastirja (divji konji baje) dobro označena z živopisanimi plastičnimi trakovi, očitno za kolesarje.
 
Spisal(a) ČRT na dan sobota, 30. maj 2009
Mislim, da so vir konfliktov motoristi, ki se jih kar pogosto sreča na tem spustu.  
 
Spisal(a) jure na dan četrtek, 23. oktober 2014
Odlična tura. Svaka čast avtorju.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005