Dobrča
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Karavanke
:: Izhodišče ::
Bistrica pri Tržiču
:: Višina izhodišča ::
550 m
:: Višina cilja ::
1478 m
:: Dolžina ::
23,0 km
:: Skupno vzpona ::
1000 m
:: Čas vožnje ::
2h 30minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Zemljevid Karavanke - Osrednji del
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
torek, 25. maj 1999
:: Kratek opis ::
Na razgleden hrib nad Tržičem
:: Opis poti ::
Bistrica pri Tržiču - Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči - Lešanska planina - Bistriška planina - Brezje pri Tržiču - Bistrica pri Tržiču
:: Opis ture ::
Obetal se je solidno lep dan, pa sem šel na Dobrčo. Bilo pa je precej soparno in vroče. Večino poti se voziš po precej položni cesti, na koncu pa se cesta nenadoma postavi precej pokoci. Strmim klancem na srečo sledijo izravnave. Najhujši je zadnji, takoj za rampo. Pri koči te pozdravi lep razgled po dolini. Dol sem šel po lepi varianti. Od koče greš na travnik pod kočo in spet gor po markirani pešpoti. Na začetku je treba nekaj metrov bicikel porivati, kasneje ni več težav. Pot preči pobočje pod vrhom Dobrče in pripelje do Lešanske planine. Od tu pa pelje mestoma precej strm kolovoz proti Bistriški planini in od tam proti Brezjam, je pa od Bistriške planine tudi varianta proti dolini, ki pelje proti Ljubelju. Tura pa ni za vroče dni. Avto vedno pustim na parkirišču za črpalko.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Mike na dan petek, 3. oktober 2003

To turo sm s prijateljem izpeljal v začetku septembra, le da sva se midva lotila z druge strani. Najino izdodišče je bil Podljubelj, od koder sva začela svoj vzpon po makadamu, nekaj pa po gozdu (kjer je kolo treba na žalost razjahati). Na vrhu, pa je prečenje po gozdni poti polni korenin prava poslastica, za malo bolj dh duše. Spust do Brezij pri Tržiču, pa je sploh v zgornjem delu zelo naporno, če kolo ne premore vzmetenja.

 
Spisal(a) DEPRESIJA na dan petek, 30. julij 2004
Ena izmed alternativ spustov z Dobrče:

SPUST NA BREZJE (cca 800v.m./ 3.7km/S5-mestoma S6)
Pod Podgorsko pl. je označen odcep (smerokaz Sv. Neža) desno navzdol. Skozi se drži markacij in skoraj ne moreš zgrešit do Brezij. Prvih 130v.m. je kljub strmini voznih. Pol pa se začnejo ostre serpentine z bankinami, ki podpirajo pot. Tukaj sem jst na večini serpentin ročno obračal bicikl. Če nebi bilo teh bankin bi se jo verjetno dalo užgat kr direkt dol.... Tudi gospod planinec mi je zgleda prečital misli in me takoj opozoril naj z vožnjo ne podiram steze (bankin).....in tega sem se tudi držal!! Teh 'serpentin' je za 100v.m.. Potem je od cca 1260v.m. do 1000v.m. (blizu Gašparinove koče) vse vozno - na nekaterih odsekih tudi kr hitro!! Pod Gašparinom sem jst mestoma sestopal, ampak verjetno za kakšnega HC FR bi bilo to vse vozno! Podlaga pa je tu peščena! Od 920v.m. navzdol je brez sestopanja, zadnjih 100v.m. nad Brezji pa je odsek ozke in kamnite singlce.
Povprečen naklon spusta je skoraj 22%.
P.S. Od Brezij si lahko podalšamo spust do Bistrice. Pri stiku z asfaltom zavijemo desno proti Tržiču. Po 150m -(5m naprej od zadnje hiše)- je desno singlca (luštna zadeva ), ki pelje mimo Ročevnice direkt v Bistrico. Tako si podalšamo spust za najmanj120v.m.!

 
Spisal(a) DEPRESIJA na dan petek, 30. julij 2004
Spust - HUDI GRABEN (po mark. pl. poti) (4.2km/800vm)

Orientacijsko nezahteven.Takoj pod kočo je smerokaz in skozi sledimo markacijam. Začetek je bolj 'jeba' ... kamni, pragovi, korenine .... težavnost se skozi giblje S5/6, mestoma sem tudi sestopal. Težavnost popušča z višino, čeprav je bilo tudi nižje še kar nekaj detajlov kjer mi je gate v rit povleklo..... 2x prečkamo gozdno cesto, nato sledi čudovita položna prečka v levo (S3, le mestoma korenine in kakšen kamen), ter stik z odcepom single za Slatno (1090mnv/1.8km). Nadaljujemo ravno, zadeva se ustrmi, prečkamo makadamko in po drugem stiku z cesto (kjer je tudi parkir plac 990mnv/2.2km) se gre takoj na desni kolovoz, ki ga po 30m zapustimo (smerokaz) in gremo po (zopet) desnem kolovozu, ki preide v singlo .... Tukaj je zadeva zelo tekoča in relativno hitra (S3-4). Nižje se priključimo na boljši kolovoz, vendar priporočam malo pazljivosti (!) .... saj se lahko 3x umaknemo kolovozu na singlo, če se ne motim vedno v levo ..... in pridrvimo v Hudi Graben (670mnv/4.2km)!

Zg.del (200vm) je kar tehnično zahteven (hitrosti zelo majhne) in je bolj pisan na kožo kakšnim FR-jem, srednji del uživaški, sp.del pa lahek in hiter. Za vsakega malo. Vredno ponovitve!!


Oba spusta (na Brezje in Hudi Graben) sta po moji oceni težja od spusta čez Bistriško planino! Mislim pa da je to dosti bolj zanimivo kot pa suhoparni spust po smeri vzpona ali pa po cesti mimo Bistriške pl.! Več možnosti za več okusov ....!
 
Spisal(a) Nejc na dan sobota, 9. april 2005
V sredo 6 aprila sem preverjal stanje poti na Dobrči in ugotovitve so sledeče. Vzpon z Brezij pri Tržiču je suh (kopen) vse do Lešanske planine, od tu pa do Koče na Dobrči pa je le še nekaj zaplat snega, tako, da je porivanja kolesa minimalno. Prvotno sem načrtoval spust preko Breške gore, pa sem nekoliko zašel in se zaradi pozne ure raje spustil po meni znani markirani poti proti Slatni oz. Begunjam. Tudi spust je suh vendar zaradi elektrifikacije koče še posebej v zgornejm delu še vedno razrit in celo nekoliko bolj težaven kot je bil pred gradbenimi deli. Srednji in spodnji del poti pa je v redu. Novo na Dobrči je gozdna pot, ki se odcepi 150 m za križiščem za Breško goro in sicer levo, nekje pri 1305 m.n.v. tam kjer gre markirana pot (vleka) naravnost navzgor, cesta običajnega pristopa pa desno! Cesta z leve preseka planinsko pot Lešanska planina-Podgorska planina pri Stini (1370 m.n.v.) in se nadaljuje nekam proti vrhu Dobrče. Stvar še ni preverjena zato zaenkrat samo domnevam da ta povezava obstaja. Zadevo bom poskušal v kratkem preveriti.
 
Spisal(a) Nejc na dan sobota, 16. april 2005
DOBRČA - dodatek ali popravek
Miru mi nista dala tako nova cesta, kot tudi spust na Sv. Nežo (Brezje pri Tržiču), ki sem ga zadnjič zgrešil. Tako sem se včeraj še nekrat podal na Dobrčo in ugotovil, da se nova gozdna cesta, ki se odcepi levo na višini 1300 m.n.v. po nekaj 100 d.m. konča. Nova cesta, ki zgoraj preseka markirano planinsko pot med Lešansko in Podgorsko planino se prazaprav odcepi levo tik ob vstopu na Lešansko planino. Nova cesta sicer lahko nekoliko skrajša in olajša pristop do koče na Dobrči, meni osebno pa je ljubši pristop čez že omenjeno planino. Spust na Sv. Nežo pa sem preizkusil po lovski poti, ki se začne na spodnjem J robu Podgorske planine. Vse kaže, da lovci v teh krajih niso ravno aktivni in odsvetujem uporabe te poti, ki je le slabo vidna in praktično nevozna steza. Spust na Sv. Nežo se mi je zdel zanimiv, serpentinam pa sem se nekako izognil po bližnjicah, ki so jih shodili planinci pri spuščanju z Dobrče. Spust od Gašparinove koče navzdol pa je lepo opisal že Depresija in z mislijo na ture, ki me vsaj upam še čakajo v letošnji sezoni sem se tudi sam nekajkrat postavil ob bok mojemu dvokolesniku.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005