Planina Lom
:: Pokrajina ::
Primorska - Okolica Tolmina
:: Izhodišče ::
Modrej (pri Mostu na Soči)
:: Višina izhodišča ::
167 m
:: Višina cilja ::
1090 m
:: Dolžina ::
34,0 km
:: Skupno vzpona ::
1400 m
:: Čas vožnje ::
3h 40minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 170 kB)
Komentar k zemljevidu: na področju, kjer poteka tura, je Atlas precej netočen, zato tura pogosto poteka po področju, kjer ni narisane nobene ceste ali poti. No, dejansko stanje je drugačno, poti in ceste so, narisal pa sem jih nekako tako, kot potekajo.
:: Literatura ::
zemljevid Julijske Alpe - Zahodni del
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 18. november 2001
:: Kratek opis ::
Po skriti poti do planine Lom in nato spust po čudoviti singlci v Tolmin
:: Opis poti ::
(Modrej) Most na Soči - po cesti proti Idriji - v Bači pri Modreju levo v Baško grapo - v Klavžah malo napre od mosta desno preko Bače levo navzgor na strmo asfaltno cesto do Podmelca - v Podmelcu desno in čez 100m levo navzgor proti kmetiji Podrobi - na razcepu asfaltnih cest levo navzgor - na razcepu na desni serpentini naravnost - mimo kmetije Borovnica - na asfaltno cesto Ljubinj-Sela nad Podmelcem in desno do Sela - na izravnavi pred vasjo levo na kolovoz in po njem do kolovoza, ki pripelje z desne - do konca kolovoza in po singlci naprej do planine Temna Brda - mimo planine do stika s kolovozom na grebenu nad planino Rut - levo po kolovozu do planine Lom - na planini levo in čez nekaj metrov desno na markirano pot za Tolmin - prečenje pod Tolminskim Triglavom - na sedlu naravnost navzgor in nato levo - prečenje po ozki poti do razglednega mesta - malo nazaj in nato desno navzdol na sprva kamnito, nato pa lepo prevozno mulatjero do stika s cesto malo nad Žabčami - še pred stikom s cesto levo na kolovoz proti Podljubinju - Podljubinj - Ljubinj - malo od cerkve naprej ostro desno navzgor na makadamsko cesto in po njej do sedla pod vrhom Senica - navzdol in pri poseki ostro desno na peš pot - po njej navzdol do ceste Modrej-Bača pri Modreju - po njej nazaj do izhodišča
:: Opis ture ::
Ko smo si Milko, Urbe in jaz pri turi Nad Baško grapo izbrali svojo oz. Milkovo varianto vzpona skozi Sela nad Podmelcem in planino Temna Brda, smo si bili enotni, da bi bila ta 'varianta' vzpona skupaj s spustom po peš poti s planine Lom v Žabče lepa samostojna tura. No, lepo novembersko vreme je poskrbelo, da so bile poti še vedno suhe in ko mi je Milko sporočil, da se odpravlja po njej, nisem prav dosti okleval. Tako se nas je pri Milkotu zbralo kar šest, Milko in njegov sin Nejc, Janez ter mi trije, Tanja, Suri in jaz.
Pot do planine Lom mi je bila že znana in je opisana pri zgoraj omenjeni turi. Morda le nekaj nasvetov in opomb. Med ogrevanju po začetku Baške grape se zaustavi na mostu pri Klavžah, spodaj so namreč zelo lepa korita Bače, vsekakor vredna ogleda. Malo naprej te čaka klanec do Podmelca, ki se loti bolj počasi, je namreč pošteno strm in brez izravnav. Pri kmetiji Borovnica imaš do asfaltne ceste do Sel dve možnosti, naravnost mimo kmetije, rahlo navzdol in levo do ceste, lahko pa pri hiši zaviješ desno in se po stmem kolovozu vzpneš do ovinka na glavni cesti. Na izpostavljenem prečenju proti planini Temna Brda je v koritu skoraj vedno voda, le lesen zamašek odstraniš. Seveda ga potem vstavi nazaj. Malo naprej te čaka izpostavljeno prečenje, pred najtežjim mestom se ozri navzgor, tam so namreč mogočni kamniti stebri, ki so podpirali nekdanjo vojaško pot do planine.
Planimo Lom dosežeš pri velikem koritu. Desno gre cesta proti Planini Razor, levo pa proti Planini Stador. Greš levo in takoj za kočo desno, v smeri markirane proti za Tolmin. Za leso se pot zoža in čaka te čudovito in izpostavljeno prečenje pod Tolminskih Triglavom. Kmalu prideš na najzahtevnejši del spusta, zelo izpostavljeno prečenje, vmes je celo nekaj zajle, ki pride zelo prav. Hiter spust te nato pripelje na manjše sedlo s kočo. Odpre se ti lepo pogled na Tolminske Ravne in na že zelo znano planino Kal. Tu greš navzgor in nato levo mimo koče.V nadaljevanju te lažje, vendar še vedno izpostavljeno prečenje po vzhodnem pobočju grebena pripelje do lepega razglednega mesta pri klopci, visoko nad Tolminom. Po počitku greš nekaj metrov nazaj in nato desno navzdol na sprva precej kamnito mulatjero, ki se spušča še vedno po vzhodnem pobočju. Po nekaj zoprnih, težko prevoznih serpentinah se pot zelo izboljša in v čudovitem spustu se spuščaš proti Žabčam. Vmes te čaka nekaj težjih tehničnih detajlov, ki pa so večinoma prevozni. Preden prideš na asfaltno cesti pti Žabčah, pa imaš sve možnosti, spust desno do ceste in po njej do Tolmina in izhodišča, za nas pe je Milko pripravil še 'posladek', vzpon do Ljubinja in na hrib Senico, nato pa singlci direktno do njegove hiše v Modreju. Seveda pa ta varianta zahteva še skoraj 500 višincev po solidno strmih klancih. Torej, še pred glavno cesto pri Žabčah greš levo na kolovoz proti cerkvici Sv. Marko na kuclju, od tam pa navzdol in nato levo do Podljubinja. Tam se spustiš do glavne ceste, nato pa greš levo proti Ljubinju. Po daljšem, vendar položnem vzponu prideš do Ljubinja. Pri cerkvi se cesta začne spuščati proti Podmelcu. Nekih 100 metrov naprej zaviješ ostro desno in navzgor na makadamsko cesto. Pelješ se mimo hiše in navzgor. Ves čas slediš najbolj zvoženi cesti, vmes te čaka nekaj pošteno strmih klancev. Končno se pripelješ na sedlo pri vehu Senica. Tu se cesta začne spuščati. Najprej desno, nato pa sledi daljši spust proti jugovzhodu. Na poseki sredi spusta, kje je precej debel, ne smeš zgrešiti slabo vidnega odcepa peš poti ostro desno. Če me sposmin ne vara, je odcep celo označen. Tu ujameš začetek lepe singlce, ki te pripelje na cesto Modrej-Bača pri Modreju. Zaviješ desno in se v hitrem spustu pripelješ nazaj do izhodišča.
Zelo lepa tura, vzpon poteka po divjih in odmaknjenih predelih nad dolino Kneže, spust pa poteka po izredni singlci v Žabče, lahko pa jo dodatno 'zabeliš' z vzponom na Senico in spustom v Modrej.


:: Zanimivosti ob poti ::

:: Korita Bače
V vasi Klavže je reka Bača izdolbla približno 60 m dolga, do 10 m globoka in 5 m široka korita.


Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Most nad koriti Bače; zadaj se vidi odcep levo gor proti Podmelcu

 

 
 


Odcep v Podmelcu proti kmetiji Podroba

 

 
 


Razcep v višini kmetije Podroba, prava pot gre levo gor

 

 
 


Izravnava pri Selih nad Podmelcem, viden je odcep levo proti planini Temna Brda

 

 
 


Johan na razgledni točki nad Seli

 

 
 


Sela nad Podmelcem

 

 
 


Bilo je toliko listja, da se Nejčev bicikel skoraj skrije v njem

 

 
 


Lep pogled na Šijo in Orlov Rob, pod katerima je planina Na Prodih

 

 
 


Kmalu se kolovoz spremeni v ...

 

 
 


... izpostavljeno singlco

 

 
 


Počena cev za vodo je okolico okovala v led

 

 
 


Pogled proti Zabiškem Kuku in Rodici

 

 
 


Na planini Lom, odcep poti proti Tolminu gre na sliki levo

 

 
 


Najzahtevnejši del ture je izpostavljena prečnica pod Tolminskim Triglavom

 

 
 


 

 
 


Najtežji del je za nami

 

 
 


Pogled s poti na Sočo

 

 
 


Pogled z razgledne točke na Tolmin

 

 
 


Ovire na poti

 

 
 


 

 
 


 

 
 


Zaključni žur po turi pri Milkotu

 

 
 


 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) DEPRESIJA na dan ponedeljek, 19. julij 2004

V bistvu sem tisti dan želel opraviti prečenje Pl.Razor-izvir Tolminke. Vendar že ko sem se vzpenjal po mulatjeri se je začelo vreme kvariti ... Pri koči na pl. Razor pa me je še ovilo v meglo. Nadaljevati ni imelo smisla. In kot izhod v sili sem se spomnil da sem nekaj prečital o tej turi. Malo nejevoljen sem se spustil do Pl.Lom ... Od tam dalje pa ... Fantastična prečka z luštnim spustom ki se vije v širokih ključih vse do Žabč! Točno to sem potreboval da se mi zopet povrne dobra volja. In ker sem bil po tem spustu glih prav 'zrajcan' sem šel pogledat še na Senico. Malo sem se bal kako bo z orientacijo ker nisem imel nobenega opisa s sabo .... Vendar ta dan se je tudi to izšlo! Odcep v Ljubinju je lepo označen, ravno tako odcep singlce kjer se začne pravi spust (velik smerokaz). Tudi ta spust je pravi bombonček: hiter in tekoč! Na asfaltu sem si obliznil vseh deset prstov in jo počasi mahnil proti Tolminu ....


Zavedam pa se da sem ostal dolžan naredit še vzpon po opisani smeri do Pl.Lom! Obljubim!(ker vem da bo tudi to eno posebno doživetje!)


 

 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005