Dobrča in Bistriška planina
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Karavanke
:: Izhodišče ::
Bistrica pri Tržiču
:: Višina izhodišča ::
550 m
:: Višina cilja ::
1478 m
:: Dolžina ::
25,0 km
:: Skupno vzpona ::
1043 m
:: Čas vožnje ::
2h 30minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 2. december 2000
:: Kratek opis ::
Na razgleden hrib nad Tržičem z lepim spustom preko Bistriške planine
:: Opis poti ::
Bistrica pri Tržiču - Brezje pri Tržiču - ostro desno na makadamsko pot na Dobrčo - Koča na Dobrči - Lešanska planina - Bistriška planina - preko planine na peš pot v Tržič - Kajžerjeva guba - Cenova guba - Tržič - Bistrica pri Tržiču
:: Opis ture ::
Po neskončnem deževju se je vseeno dogodil spodoben dan, primeren za bicikel in kakšno turco na njem. Pa sva jo mahnila na Dobrčo, ki sem jo sicer že dobro poznal, a manjkal mi je spust preko Bistriške planine v Tržič. In ravno ta je bil cilj te turce.
Na Dobrčo sva jo mahnila kar po klasiki; vzpon s vzhodne strani je namreč precej zahteven in bolj primeren za glavno sezono. Običajni dostop pa je zaradi neskončnih serpentin že kar malo duhamoren, zanimivo postane šele na koncu, kot te iz dremeža prebudi nekaj konkretnih klancev, ki dosežejo višek prav na koncu za zapornico. No, ko premagaš ta klanec, pa je zabave dokončno konec in do koče te čaka še nekaj 100m več ali manj ravnine. Kmalu za nama so se pripeljali še trije kolesarji in zanimivo, tudi oni so imeli enak načrt spusta. Malo smo še podebatirali o spustu, nato pa sva se odpravila, najprej po lepi singlci do Lešanske planine, tam pa se začne cesta, ki te v divjem spustu pripelje do Bistriške planine. Tu cesto zapustiš in na koncu planine ujameš markirano stezo, ki se spušča proti Tržiču. Začetek je malo teže opazen, začne pa se na severo-vzhodnem koncu planine med dvema hišicama. Nato slediš markacijam vse do konca steze. Kmalu se steza spremeni v kolovoz. Spust je lep in kar zahteven. Kmalu se z desne priključi cesta, ki ji slediš do ovinka pri koči. Tu cesta zavije levo, ti pa greš kar naravnost po kolovozu v smeri markacij. Spust postane tu težavnejši. Pred stikom s cesto te čaka strm skok, ki se izteče na naslednji cesti. Vzel sem ga malo preveč ležerno in na cesto sem se pripeljal z glavo naprej, kolo pa za menoj. No, moker in masten teren res ni pripomogel k boljši stabilnosti. Cesto le prečkaš in v nadaljevanju te čaka najtežji odsek po grebenčku, gosto posejanem s koreninami. Tudi ta se konča in čaka te najlepši del, najprej spust po ozki gozdni potki preko strmih pobočij in na koncu še po zelo ozki potki ob robu travnika. Na žalost tu že opaziš prve hiše, ki so nepreklicen znak, da je veselja konec. Pri hiši se začne cesta, ki te pripelje na staro cesto Tržič-Ljubelj. Po njej se spustiš v Tržič in do izhodišča, Tržiške Bistrice.
Tura, katere vzpon je sicer dolgočasen, vendar lep razgled in zelo zanimiv spust to krepko odtehtata. V času najine tureje bil spust (z Bistiške planine) precej moker in deseč, vendar vseeno prevozljiv brez večjih težav. Seveda pa je to tura, primerna bolj za suhe spomladanske ali jesenske dni.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) DEPRESIJA na dan petek, 30. julij 2004
Mogoče bi tukaj omenil še eno alternativo:

SPUST Z BISTRIŠKE PL. NA HUDI GRAD (cca 400v.m. + 100v.m. asfalta / 3km/ S3-4)
Pri spustu z Dobrče namesto na Bistriško pl. gremo 30m naprej in nato levo na gozdno cesto. Po 50m je na desni začetek mark.pl. poti (smerokaz Tržič čez planinico - Hudi grad). Spust je hiter in tekoč - razen tu pa tam kakšen kratek vzponček (par metrov). Delno primerljiv s spustom iz SK na 'fabrko' , vendar lažji! Glede na to da je spust hiter je priporočljivo malo pazljivosti na križiščih....Zadnjih 100v.m. je z peščeno podlago. Stik z asfaltom pod cerkvijo Sv. Jurija.
Od tukaj imamo še 100v.m. asfalta do Bistrice pri Tržiču.

 
Spisal(a) Nejc na dan torek, 14. september 2004
Dobrča očitno ponuja kar nekaj zanimivih spustov! Prepričan sem da sta oba tukaj že opisana vredna poskusa s prijatelejma pa smo odpeljali spust, ki pelje po markirani poti proti Slatni in s v spodnjem delu odcepi proti Preski oz. križišču cest Draga-Tržič-Begunje (varianta). Z avzpon smo uporabili tukaj opisano varianto iz Brezij pri Tržiču, ki je precej lepša kot tista iz SK 11. Spust se začne takoj desno pod kočo in je kasneje potrebno slediti markacijam oz. nekoliko intuiciji. Spust je nekoliko zoprn v zgornjem (korenine) in spodjem (večji kamni) delu, vmes pa je relativno tekoč. Prepričan sem, da ga je vozilo že več ljudi, stopnjo težavnosti bi težko določil ker smo jo vozili v mokrem in napol v mraku tako, da je vsako ocenjevanje nehvaležno. Spust je primeren če za izhodišče izberemo Begunje ali ostale kraje v tej smeri in se tako izognemo kolesarjenju nazaj poasfaltirani cesti. Tura je relativno kratka  (2h30min) in primerna za popoldan vse do zgodnje jeseni, bi pa odsvetoval uporabo te poti med vikendom, v izogib motenja planincev.
Zemljevid
 
Spisal(a) Nejc na dan torek, 28. september 2004
Zadnjič sem obljubil še nekaj fotografij z opisane ture (spusta), kar sem danes tudi realiziral. Na žalost pa se je "fotoreportaža" prelevila v eno veliko razočaranje Čeprav fotografije ne poterbujejo komentarja, pa se ne morem vzdržati. Ne vem kdo in v katerem imenu in za kakšen učinek se je odločil napeljati električni vod do koče na Dobrči in pri tem v celoti uničiti zgornji del markirane PP, ki vodi s Saltne do vrha Dobrče. Ne vem ali je državi res vseeno, da nekatere (Stroja), lahko tudi upravičeno pribija na križ, , po drugi strani pa velikodušno legalizira tako grobe posege v naravno okolje. Dvomim, da je ta poseg v skladu z zakoni in sramota bo če se nihče ne bo zganil (ustrezne inšpekcije, PZS in še kdo). Pa še to. V spodnejm delu PP sem naletel na veliko novih skal ki se kot posledica gradnje valijo po pobočjih Dobrče. Razen na cesti nisem nikjer opazil, opozorila, ki bi nič hudega sluteče planince opozarjala na veliko nevarnost padajočega kamenja.  Komu bo svetila luč ne vem, vsekakor ne planincem in drugim obiskovalcem, ki bodo ta vrha obiskali na podoben dan kot danes jaz. Koča je bila namreč zaprta! 
PREPROSTO, ENA VELIKA SRAMOTA!
 
Spisal(a) DEPRESIJA na dan ponedeljek, 25. april 2005
VARIANTA SPUSTA BISTRIŠKA PL. - HUDI GRAD (S3-4)
Od Bistriške planine gremo po mark.pl.poti proti Hudemu Gradu za cca 1.3km, do stika s kolovozom (cca 890mnv), katerega samo prečimo!
(Levo se nadaljujejo markiracije, desno se kolovoz rahlo spušča).

Začetek vlake ni markanten(!), se pa po 10m nadaljuje kot singlca (lovska pot). Po 300m oddrvimo mimo treh vikendov (850mnv) ki so na naši desni (držimo se levo) in takoj zatem se pripeljemo do 'koče' (streha do tal)(810mnv). Takoj za to kočo zavijemo desno na nemarkantno in slabo vidno stezo....
(če bi tukaj nadaljevali levo skozi smrekov 'tunelček' bi se po 100m priključili na mark.pl.pot ...)
Po par 100m se priključimo na lepo strmo vlako (780mnv), ki pa jo po 100m na desnem ovinku, takoj ko se vlaka zravna (cca760mnv) zapustimo in poiščemo na desni strani lepo singlco. Po njej se po grapi strmo spustimo do nekakšnega peskokopa (660mnv), od koder je le še 200m peščene poti do stika z makadamko (630mnv) pod Hudim Gradom (cesta Brezje-VilaBistrica).
V bistvu je ta varianta spusta vseskozi 'paralelna' ľe opisani mark.pl.poti ... (cca 100m zračne linije)

Da se izognemo asfalta do doline lahko nadaljujemo po eni izmed stez ki se spuščajo od Brezij do Bistrice pri Tržiču....
Torej ko pridemo na makadamko zavijemo desno do asfalta in nadaljujemo cca 100m proti vasi Brezje. Na levi strani ceste (630mnv) (takoj za levim ovinkom) poiščemo singlo, se strmo spustimo do vodnega zajetja, mimo kmetije (580mnv), in takoj po kmetiji zavijemo desno na stezo, čez mostiček do travnika (Ročevnica) in se po njemu spustimo do Bistrice pri Tržiču (530mnv). Izhod je pri balinarskem klubu)

p.s. Glede na to da je višinomer imel enega od tistih 'norih' dnevov ... lahko višina ponekog odstopa ..
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005