Stojna
:: Pokrajina ::
Dolenjska - Okolica Kočevja
:: Izhodišče ::
Kočevje
:: Višina izhodišča ::
464 m
:: Višina cilja ::
980 m
:: Dolžina ::
35,0 km
:: Skupno vzpona ::
750 m
:: Čas vožnje ::
3h 17minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 26. avgust 2000
:: Kratek opis ::
Po lepem gozdnatem grebenu nad Kočevjem
:: Opis poti ::
Kočevje - Medvedova jama - grad Fridrihštajn - Ledena jama v Fridrihštajnovem gozdu - Koča pri Jelenovem studencu - pod Ledenikom - pos Slovenskim vrhom - pod Ložinskim vrhom - mimo Reberskega studenca - mimo Rožnega studenca - Kočevje
:: Opis ture ::
Južni in vzhodni konci Slovenije so zaenkrat precejšnja bela lisa na zemljevidu mojih tur. To krivico skušam malo popraviti s prečenjem grebena Stojne nad Kočevjem. Kljub precej skromni višinski razliki je tura lepa, poteka po neokrnjeni naravi in skriva nekaj lepih presenečenj.
Avto sva pustila takoj za ozkim mostom čez Rinžo. Od tu se makadamska cesta kmalu začne položno vzpenjati in ne popusti vse do izravnave, kjer je odcep za grad Fridrihštajn. Proti vrhu se odcepi kolovoz, ki postreže z nekaj zelo stmimi klanci, prek zadnjega pred razvalinami gradu pa je treba kolo kar lepo porivati. Do vrha razvalin je le še kratek peš skok. Z vrha se odpre razgled po okolici, zato je tudi priljubljena točka domačinov, ki pa jih med najinim obiskom ni bilo prav veliko. Po spust nazaj do razcepa te pričaka nov strm vzpon po kolovozu, ki pa se kmalu unese in začne se lepo kolesarjenje po presenetljivo svetlih in prijaznih gozdovih. Ko prideš znova na cesto, ti toplo priporočam kratek ovinek do Ledene jame v Fridrihštajnskem gozdu, ki je zelo spektakularna in podobna Veliki ledeni jami Paradani v Trnovskem gozdu. Paternu je v Strmih kolesnica obisk jame iz neznanega vzroka izpustil. Poleg jame je ena največjih smrek, kar sem jih videl in bolj spominja na znane sekvoje kot na smreke. Spust v globino (dobrih 100m) je precej drseč in slabo varovan, zato priporočam dobro obutev, vendar si na dnu za težave poplačan z neverjetnim pogledom na ledene slapove, ki kipijo iz sten. Ha, pravi poletni raj za plezalce zaledenelih slapov. Tudi tla jame so prav tako iz ledu. Temačne občutke iz jame kmalu prežene svetloba gozdov, po katerih nadaljuješ pot do Koče pri Jelenovem studencu. To je studenec, ki menda nikoli ne presahne. In res, kljub sušnemu obdobju naju je čakala odlična hladna voda. Studenec se skriva v gozdičku nasproti koče, tam odmakneš lesen pokrov in z zajemalko zajameš vodo.
V nadaljevanju te najprej čaka prečenje stmih zahodnih pobočij Ledenika. Tam sem s ceste ves čas oprezal navzdol po pobočju, če bi se prikazal kakšen kosmatinec, pa nisem imel te sreče (ali smole, hehe). Malo naprej je na desni med drevjem skrita jasa, na njej pa je nekaj simpatičnih hišic in občutek je, kot bi prišel v deželo palčkov.
Pod Slovenskim vrhom se greben konča in začne se spust po kolovozu, ki prečka ceste. Tu se je Paternu v Strmih kolesnicah spusti do glavne ceste in se po njej vrne v Kočevje, midva pa sva zadnji spust po kolovozu izpustila in se raje vrnila po makadamski cesti mimo Reberskega studenca.
Lepa tura, polna prijetnih presenečenj. Predvsem me je navdušila ledena jama in lepi, svetli in urejeni gozdovi. Zelo primerna tura za vroče dni.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Nejc na dan četrtek, 2. junij 2005
Zelo lepa in nenaporna tura, ki je prišla kot naročena po nekaj napornejših avanturah. Kolesarjenje po kočevskih gozdovih je bilo za naju s soprogo prav prijetno presenečenje. Kljub vroči nedelji je bilo v senci pragozdov prijetno hladno, ceste pa verjetno tudi zaradi prostranosti kočevskih gozdov praktično neobljudene. Tura je simpatičana tudi zaradi različnih zanimivosti ob poti od katerih pa je vsekakor najbolj fascinantna ledena jama.
Turo bi toplo priporočil kolesarsko usmerjenim družinam.
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005