Golica
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Karavanke
:: Izhodišče ::
Javornik pri Jesenicah
:: Višina izhodišča ::
570 m
:: Višina cilja ::
1582 m
:: Dolžina ::
27,0 km
:: Skupno vzpona ::
1060 m
:: Čas vožnje ::
2h 40minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Marko Paternu: Strme kolesnice
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
torek, 16. maj 2000
:: Kratek opis ::
Visoko pod Karavanke nad Jesenicami
:: Opis poti ::
Javornik - Trebež - Javorniški Rovt - mimo planinskega doma Pristava - sedlo Križovec - planina Pusti Rovt - sedlo Kočna - po kolovozu pod Ptičjim vrhom - sedlo Suha - po peš poti do Koče pod Golico - po isti poti nazaj
:: Opis ture ::
Turo na Golico sem že poznal do Pustega Rovta. Takrat sva se odpravila v nedeljo, zato sva se več ali manj prebijala med hordami motoriziranih turistov, zaradi tega sva opustila tudi vzpon do Koče pod Golico. Tokrat sem se ture lotil med tednom in to po končani sezoni narcis (ki jih je zaradi turistov itak vsako leto manj). Zato je tokrat vtis o turi precej lepši. Ture sem se lotil v obratni smeri, kot Paternu v Strmih kolesnicah, ker mi je ta smer bolj primerna.
Avto sem pustil na parkirišču nasproti železarne, takoj za semaforjem. Tu greš le pod železnico in že si na cesti proti Javorniškem Rovtu. Začetni klanci so prav nesramno strmi, noge še neogrete, sonce pa pripeka v hrbet. Pri Domu na Pristavi končno prideš na makadam, ki te po gozdu v precej položnem vzponu pripelje na sedlo Križovec. Pot se nadaljuje v istem tempu do Pustega Rovta, kjer je ceste konec. Zdaj gre zares. Na koncu travnika uloviš kolovoz, ki najprej položno pripelje do ocepa peš poti, tu pa se postavi pokonci, pa še podlaga je precej slaba. Po zelo zahtevnem vzponu, sam sem ga zmogel v dveh etapah, se svet odpre in pripelješ se na sedlo Kočna. Ko sem pogledal čez rob na avstrijsko stran, sem bil zopet hvaležen gorotvornim silam, ki so našo stran Karavank naredile tako položno in prijazno gorskim kolesarjem, avstrijska stran je namreč odrezana in prepadna. Na sedlu se začne kolovoz, ki malo gor, malo dol vzdolž južnih pobočij pripelje do Koče pod Golico. Do sedla Suha je pot precej slaba in mestoma zahteva sestop s kolesa, od tu pa se pot izboljša. Vmes premagaš nekaj strmih klancev, ki pa so zaradi dobre podlage zvozljivi. Malo pred Kočo se z leve pricepi pot s spodnje postaje žičnice. Malo naprej je vožnje več ali manj konec, ker se začnejo stopnice. Tako je treba zadnjih nekaj metrov kolo porivati. Koča ima na zemljevidu sicer ime Koča na Golici, venda je do vrha Golice še 250 m, zato je bolj primerno ime Koča pod Golico. Sam sem bil še toliko pri moči, da sem se povzpel še na vrh (20 min). Na vsej poti od sedla Kočna pa do vrha se vrstijo lepi razgledi predvsem na Julijce, z vrha pa lahko opazujemo še greben Karavank od Kepe na eni do Stola na drugi strani. Tudi na avstrijsko stran imamo lep razgled. Vidi se tudi lep del poti od Dovške Babe do Golice (Strme kolesnice, tura 7), ki jo imam v planu prevoziti. Spust do sedla Suha je prvovrsten; tu se lahko spustiš po poti na Marklov Rovt, sam pa sem šel nazaj do sedla Kočna. Med spustom me je dohitela temna fronta oblakov, malo je tudi grmelo, zato sem nadaljne plane opustil in več ali manj "pobegnil" po isti poti v dolino. Sicer pa imaš za spust več variant, sam sem se misli spustiti po cesti mimo Jeseniškega Rovta. No, pa drugič.
Še opozorilo, Golica je ob vikendih zaradi lahkega dostopa zelo obiskana, zato takrat tura ne bo v užitek ne tebi, ne planincem, ki jih boš srečal. Toplo priporočam obisk med tednom, čez vikende pa ne manjka drugih, manj popularnih tur.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   

 


Sedlo Križovc (vse slike je prispeval Oldtimer)

 

 
 


Nova cesta proti sedlu Suha

 

 
 


Na sedlu Suha

 

 
 


Na sedlu se začne singlca proti koči

 

 
 


 

 
 


Koča pod Golico

 

 
 


 

 
 


Razcep poti pod kočo

 

 
 


Zadnji del ni prevozen

 

 
 


Lep pogled na hribe pri koči

 

 
 


Nadaljevanje poti proti Dovški Rožci

 

 
 


 

 
 


Pot proti vrhu Golice

 

 
 


 

 
 


Narcise ob poti

 

 


:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) Jani na dan sobota, 22. maj 2004

Turo sem prevozil maja 2004. Od pašne skupnosti PUSTI ROVT so potegnili dober in položen makadam vse do Sedla Suha in še naprej proti Golici (v koči na Golici so rekli da je tako že dve leti). Nova pot se sicer slepo konča. Torej vozi se po makadamu do obcepa za Koča na Golici (tabla 30 min). Sedaj ni več zelo zahtevnega vzpona, ki ga opisuje Jiri in Paternu. Tudi težavnost ture se zaradi tega precej zmanjša.
Glede spusta je tako, da je sedaj pametno izbrati spust v MARKLJEV ROVT (s4 z mesti s6-fina singlica), sicer se spuščamo ves čas po opisani novi poti.
Spusta sem se lotil tudi prek Planine pod Golico, kjer sem v vasi pri cerkvi zavil v vas proti Prihodom. Po spustu skozi vas je možno nadaljevati v Plavški rovt. Potrebno je le na koncu Planine pod Golico zapeljati na desni breg potoka Jesenica. Pote gre najprej malo gor, vendar je res lepa in samotna izbira.

 
Spisal(a) maticn na dan petek, 20. maj 2005
Spust od Koce pod Golico nazaj grede v Markljev Rovt je res lusten. Je pa na dveh mestih potreben sestop s kolesa, ker je pot zelo strma ter popolnoma sprana od vode. Bi rad videl junaka, ki tisto zvozi :) (zal nisem fotografiral, ker sem imel polne roke kolesa). Sicer pot do planine ni najbolje markirana, pa saj itak ni kaj zgresiti, ker vse poti pripeljejo do iste lese pred vstopom na planino.
 
Spisal(a) Bako na dan ponedeljek, 7. avgust 2006
Zelo lepa tura, tudi mi smo prakticirali spust v Markljev rovt. Glede nove ceste in zahtevnega vzpona pa takole:
Ko zapustiš planino Pusti rovt (prideš v gozd), zapusti dobro makedamsko cesto takoj na prvem kolovozu desno. Pot se takoj postavi kar pokonci, kmalu prečkaš cesto (tudi novo) ki gre proti Struški. Kar vztrajaj naravnost. Ko prideš iz gozda, te čaka še zelo zahteven (V6) vzpon do sedla Kočna po lepih travnatih pašnikih. Iz sedla Kočna pa prečenje po markirani poti in spust na sedlo Suha. Od tam naprej pa po opisu Paternuja in Jirija.
Takole ostani čisto cel vzpon iz Strmih kolesnic, pa še zelo poživi turo (vzpon in razgledi iz sedla Kočna so čudoviti), le ne smeš se pustiti zapeljati cesti.
Lep pozdrav, Simon
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005