Javornik
:: Pokrajina ::
Notranjska
:: Izhodišče ::
Črni Vrh (kraj ob cesti od Godoviča proti Colu)
:: Višina izhodišča ::
683 m
:: Višina cilja ::
1240 m
:: Dolžina ::
31,0 km
:: Skupno vzpona ::
900 m
:: Čas vožnje ::
2h 43minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
Zemljevid (JPG, 270 kb)
:: Literatura ::
Atlas Slovenije
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
nedelja, 17. oktober 1999
:: Kratek opis ::
Lepa in lahka tura na razgleden vrh nad Črnim Vrhom pri Idriji
:: Opis poti ::
Črni Vrh - mimo hotela Bor - Trate - Gornje Lome - kmetija Erjavec - Petelinova bajta - pod Velikim vrhom - Hrušica - pri Mlakah desno gor - na križišču naravnost v smeri Javornika - planinski dom pod Javornikom - Javornik - spust po kolovozu navzdol proti severu - na stiku s cesto levo - Šajsna Ravan - na stiku s asfaltno cesto desno navzdol - Črni Vrh
:: Opis ture ::
S Tanjo sva imela namen iti v hribe, pa so se Kamniške prekrile s črnimi oblaki. Lepše je zgledalo le proti jugu. Ker sem bil od zadnjih dni precej utrujen, sem iskal kakšno lažjo turo. Javornik je bil že dlje v planu in ob pomoči Atlasa Slovenije sem si zamislil turo, ki se začne in konča na severni strani, za razliko tur v vodnikih, ki se ga navadno lotijo z juga. Avto sva pustila na parkirišču pred zapuščenim hotelom Bor. Cesta se nato vzpenja mimo smučarskega centra Javornik na gozdno planoto. Po njej gre cesta ves čas gor-dol. Verjetno je bila cesta včasih vojaška, vsaj po gradnji sodeč, pa tudi vzpon je zelo enakomeren. Mimogrede sva si hotela ogledati Brezno od Ledeniški poti, pa ga nama ni uspelo najti. S planote se spustiš v Hrušico. Na zemljevidu je narisana obvozna pot do Mlak, pa je na žalost le na zemljevidu. Pri prvih hišah v Mlakah zaviješ desno na gozdno pot. Midva sva na žalost to storila šele na naslednjem odcepu 100m naprej, ko pa sva spoznala zmoto, sva imela za seboj že lep kos višine, zato sva na pravo pot prišla šele po lomastenju po gozdu in blatu. Torej prvi odcep desno. Šledi lep in položen vzpon po gozdu, odpirajo pa se tudi pogledi proti jugu na Nanos in Vipavsko dolino. Cesta se konča pri koči pod Javornikom, nanj je treba 80 višinskih metrov peš. Midva sva kolo pririnila do vrha, ker se je obetal lep spust. Na vrhu je stolp, vendar nanj vodijo lestve, na katerih so prečke bolj izjema kot pravilo. Če se vseeno prigoljufaš nanj in ti burja razžene oblake, tako kot nama, se ti odpre lep razgled na vse strani. Do koče se v lepem spustu vrneš po isti poti, nato pa zaviješ levo na spodnji kolovoz, po katerem poteka tudi markirana pot. Lep spust se konča na gozdni cesti, po kateri se mimo Šajsne Ravni pripelješ do ceste Črni Vrh-Col. Po njej se tudi vrneš do izhodišča.
Lepa in precej lahka tura po dobrih in zložnih gozdnih cestah, primerna za vse letne čase, če le ni snega.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) MM na dan sreda, 3. september 2003
Nadmorska višina Črnega Vrha je 683m (in ne 583m).
Mimogrede, stolp je popolnoma nov. Oziroma je bil nov pred kakimi dvemi leti. Lestve imajo še vse prečke, preverjeno prejšnji vikend.
Brezen je pa več, le slabo so označena.
 
Spisal(a) Jure na dan petek, 23. julij 2004

Na Javornik je več smeri iz Črnega Vrha, opisana je ena lažjih. V opisu je izhodišče pri opuščenem hotelu Bor, ki je od nastanka opisa poti postal moderen dom za ostarele. Vsekakor primerneje iz Črnega Vrha kot iz Cola, saj je višinskih metrov manj, pa še poleti je vročina na južni strani ubijajoča.  

 
Spisal(a) Katja na dan sobota, 15. julij 2006
Super tura! S kolegi smo jo še podaljšali proti Colu in potem nazaj na Črni Vrh. Če greš to podaljšano varianto si na koncu kar dobro zdelan (odvisno od kondicije seveda). Tura je vsekakor vredna da jo preizkusite!
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005