Kofce
:: Pokrajina ::
Gorenjska - Zgornjesavska dolina
:: Izhodišče ::
Bistrica pri Tržiču
:: Višina izhodišča ::
550 m
:: Višina cilja ::
1540 m
:: Dolžina ::
41,0 km
:: Skupno vzpona ::
1100 m
:: Čas vožnje ::
3h 0minut
:: Težavnost vzponov ::
:: Težavnost spustov ::
:: Težavnost ture ::
:: Atraktivnost ::
:: Zemljevid ::
:: Literatura ::
Vrečko-Maher: Gorenjska - Gorsko kolesarski vodnik
tiskalniku prijazno
:: Datum izvedbe ::
sobota, 17. oktober 1998
:: Kratek opis ::
Iz Tržiča na Kofce pod Košuto in nazaj preko Matizovca
:: Opis poti ::
Tržič - Dolžanova soteska - Medvodje - na razcepu pri Košutniku levo - mimo planine Pungrat - planina Šija - Kofce - Matizovec - Podljubelj - Tržič
:: Opis ture ::
Usoda je hotela, da sem bil teden dni pozneje spet pod Košuto. Tokrat je prijatelj Robi organiziral skupinsko turo na Kofce, pa sem se pridružil. Da je bila tura bolj zanimiva, smo se povzpeli po že znani poti mino Medvodja in Tegoške planine do planine Šija. Pot je dobra in ne prestrma, zato težav pri vzpenjanju ni. Pri planini Šija uloviš kolovoz, ki pelje do Kofc. Ta je bolj strm in zahteva kar nekaj truda, če nočeš porivati kolesa. Mene je slednje vseeno doletelo sredi zadnjega klanca pred Kofcami. Vlažna trava je zahtevala svoje in od vseh sedmih udeležencev je speljal le Suri. Vreme nam ni bilo preveč naklonjeno, zato smo se kmalu odpravili v dolino. Odločili smo se za spust do kmetije Matizovec, od tu pa do Podljubelja in nazaj v Tržič. najbolj mi je v spominu ostal spust po kolovozu do Matizovca. Uloviš ga takoj za leso, ki ograjuje Kofce. Cesta v Jelendol gre levo, kolovoz pa desno. V našem primeru je bil zelo blaten, vendar je bil spust pravo doživetje in pustolovščina. Nekemu prijatelju se ni uspelo ogniti blatni luži in je desno polovico telesa namočil vanjo. Bil je prav hecen na pogled. Sicer pa smo se do Matizovca vsi pripeljali precej blatni po telesu in kolesih. Od tu pa nas je čakal krasen spust do Podljubelja in naprej v Tržič.


:: Zanimivosti ob poti ::
Ob turi ni posebnih zanimivosti ali pa še niso vnešene!

Preberi komentarje
Vnesi komentar
   



:: Komentarji k turi ::

Spisal(a) DEPRESIJA na dan sreda, 25. maj 2005
Varianta spusta KAL-TRŽIČ (čez PIRMANCE IN KAMNIK)
Od Kala (1115mnv) po mark.pl.poti za Tržič ... ko pridemo po 1km na križišče singlc (1130mnv)(pri Paternuju je to križišče št.20!) zavijemo levo(!) na strmo, ozko in serpentinasto singlo. Nekaj nižje naletimo na nekakšno vikendico, mimo nje na kolovoz ki preči pobočja po izohipsi. Enih 300m je bil kolovoz mestoma res obupno blaten ... ampak ko sem že mislil da sem se zajebal ... je kolovoz postal suh kot poper in tudi strmina je postala taka da je bila zadeva zelooo hitra. Pridrvel na makadamko nad Počivalnikom (890mnv).
(Po zemljevidu sodeč sem ubral kolovoz ki 'obkroži' vrh Samuha (1172m))

Sedaj pa na drugi del spusta...
Po makadamki 20vm navzgor do 'sedla' (910mnv)(Završnik) kjer na levi naletimo na markacije (Pirmance,Kamnik). Od tukaj dalje pa ... ODKLOP! ... fabulozna singlca, ki je dobesedno 'vsekana' v strmino, poteka najprej večinoma po izohipsi, ene parkrat se mestoma sestopi ... Sledi kratek strm spust do 'sedla' pod Kamnikom (850mnv), ga obidemo ... in zadeva se ustrmi! Na višini 780mnv pridemo do križišča singlc! Jst sem ubral desno varianto in mislim da je ta boljša!
(leva varianta se nadaljuje po grebenu)
Zadeva rata mestoma svinjsko strma, tudi par stopnic ... osebno sem sestopil ca cca 10vm .. ampak ta pravi 'rajder' mislim da bi tukaj zvozil b.p.... Pridrvimo do nekakšnih vikendov (barake) (590mnv), ki so na naši desni ... in zavijemo ostro levo(!) na ozko lovsko pot. Na serpentinah sem ročno obračal bicikl... Na stiku s pešpotjo (550mnv) zavijemo desno in pridemo ven nekje nad igrišči ... spustimo se v center Tržiča ...
Dolžina singlce Završnik-Tržič je 3.5km ... in je pravi orgazmotron! Baronova pot je kot grdi raček napram temu odseku spusta! (ok, tukaj sem malo 'karikiral').To je seveda moje osebno mnenje ... voznost skoraj 100% ... kakorkoli že .. ne verjamem da se bom še kdaj spustil po Paternujevi ali kateri drugi varianti ..
Tega spusta se lotevaj zgolj v suhem! Glede na to da je podlaga večinoma zemlja, se zna v mokrem spremenit v pravo 'drsalnico'. Če dodamo še faktor strmine je to prava kombinacija za 'nočno moro' oz. zoprnih padcev!
 
Spisal(a) Andraž na dan torek, 31. maj 2005
Če omenjeni turi dodamo še vzpon na Dolgo njivo se njena težavnost in atraktivnost poveča vsaj še za enega smeškota!
Torej, pri razcepu pri Košutniku desno naprej po cesti in nato levo odcep (precej strmo) za planino Dolga njiva (Košutnikov Turn). Tam ulovimo markirano gorsko pot, ki preči celoten greben Košute (smer Kofce). Singlca se večinoma rahlo dviga in je mestoma neprevozna (nošnja & porivanje kolesa) vendar oddtehta s krasnimi pogledi in tehnično zahtevnimi a uživaškim kolesarjenjem preko celotne Košute. Orientacijsko je nezahtevna, saj samo sledimo dobro markirani poti. Varianta se na planini Pungart priključi omenjenemu opisu. Čas vožnje se ustrezno podaljša za (debelo) uro. ;-) Odlično za dolge & vroče poletne dni!
 
Spisal(a) igi na dan sreda, 2. maj 2007
No ja saj je kar dobro opisana pot, samo ima en tip nov blog, kjer je veliko boljše opisana in res ne moreš falit. http://www.freewebs.com/rider30


 

 
Spisal(a) Tim na dan nedelja, 2. avgust 2009
Krasna tura!
Zanima me pa, če je kdo že probal iti od Kofc še naprej proti Velikem vrhu?
 


 
domov   ::    ture   ::    iskanje    ::    razno
Copyleft Gorsko-kolesarske ture, 1999-2005